INNOVAATIOVERKOSTON TYÖPAJA POHJOIS-SUOMEN BIOTALOUDEN TULEVAISUUDESTA 26.4.2022 ROVANIEMELLÄ
Työpajan aiheena on Pohjois-Suomen metsäbiotalouden tilanne nyt ja tulevaisuudessa. Työpajassa käydään lävitse asiantuntijoiden esityksiä ja paneelikeskustelua aihepiiristä.
Työpajan yhteydessä yleisöä osallistetaan aiheeseen liittyvillä kysymyksillä. Etukäteen voi osallistua kyselyyn liittyen Pohjois-Suomen biotalouden arvoketjujen vahvuuksista, heikkouksista, mahdollisuuksista ja uhkista. Osallistu kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/9D57847128CB4D95
Tilaisuus on suunnattu metsäbiotalouden parissa työskenteleville toimijoille, tutkijoille ja yrityksille. Haluamme nostaa esiin aluekehittämisen ajankohtaisia näkökulmia. Tilaisuus on suomenkielinen ja maksuton, ja myös etänä voi osallistua.Ilmoittaudu tilaisuuteen 22.4.2022 mennessä tästä linkistä!
BIOMETAANIN NESTEYTYS MAATILAKOKOLUOKASSA -EHDOTUS VOITTI BRANCHES -HANKKEEN IDEAKILPAILUN
Voittajan valinta tehtiin BRANCHES -hankkeen Suomen verkoston ja ohjausryhmän äänestyksellä. Voittajaidea sai 54 %:n ääniosuuden annetuista äänistä. Kaikkiaan kilpailuun jätettiin viisi ehdotusta, joiden teemoina olivat puna-apilan kasvatus ja koivunlehtien keräys ja jalostus luomuteeksi, ruovikoiden korjuumenetelmä, energiapuun korjuun pelillistäminen ja maatilatason biokaasutuotannon toimimalli.
Voittajaidean arvioinnissa nostettiin esille mm. seuraavia näkökohtia: Idean teknologinen ratkaisu on avattu uskottavasti ja se vaikuttaa toteuttamiskelpoiselta, jota tukee rakennettu koelaitteisto ja siihen liittyvä tutkimusympäristö. Ideassa on myös selkeästi esitetty ongelma, johon on löydetty ratkaisu. Konttiratkaisu mahdollistaa idean toistettavuuden ja vaikuttaa myös ratkaisun skaalattavuuteen. Nesteytysratkaisu tuotantopaikalla ja siihen liittyvä kustannustehokas kaasun keräily ja logistiikka parantavat kustannustehokkuutta ja edelleen vaikuttavat taloudelliseen kannattavuuteen. Ratkaisu tarjoaa myös uuden tulonlähteen maatalousyrittäjälle.
Nesteytysteknologiaa on kehitetty Kokkolassa Centria-ammattikorkeakoulun koordinoimassa Hajautettu biokaasun tuotanto ja nesteytys Suomessa (Habitus -EAKR) -hankkeessa.
Idea julkaistaan sekä Branches.fi – että Branchesproject.eu -sivuilla tiivistelmänä ja ideaa tullaan esittelemään myös BRANCHES -hankkeen työpajassa.
LISÄTIETOJA
Kilpailu: Johanna Routa, johanna.routa@luke.fi, puh. 040 801 5045 Timo Muhonen, timo.muhonen@luke.fi, puh. 050 391 3040
Voittajaidea: Heidi Kanala-Salminen, heidi.kanala-salminen@centria.fi, puh. 044 725 0241 TKI -koordinaattori, Centria-ammattikorkeakoulu
Tutustu ehdotukseen tästä linkistä
PARHAITA KÄYTÄNTEITÄ
Branches -hankkeessa on ilmestynyt kaikkiaan seitsemän suomalaista yhteenvetoa parhaista käytänteistä, jotka liittyvät biomassan toimitusketjujen ja bioenergian tuotantoteknologioiden teemoihin.
Viimeisimpänä on julkaistu yhteenveto metsien luonnontuotteista, joista tunnetuimpia ovat marjat ja sienet. Artikkelissa nostetaan esiin vähemmän yleisiä tuotteita kuten mahla ja erikoissienet (pakuri ja lakkakääpä) sekä niiden viljelyä ja tuotantoprosesseja. Luonnontuotteilla on lisääntyviä mahdollisuuksia potentiaalisena raaka-aineena korkean arvon lopputuotteille mm. elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudessa.
Suomalaisten yhteenvetojen lisäksi julkaistaan suomeksi mielenkiintoisimpia artikkeleja Branches -hankkeen muista osallistujamaista. Tässä uutiskirjeessä esitellään öljyteollisuuden korjuujätteiden kaasutusteknologiaa Espanjassa, puubiomassan kaasututusta Italiassa sekä märkähiiltomenetelmää ja torrefiointiteknologiaa Espanjassa.
|